Voi incerca sa postez imagini ce se refera la diferite greseli legate de cresterea si inmultirea violetelor. Nu inseamna ca nu veti avea rezultate daca nu respectati ceea ce voi prezenta in acest album. Mi-ar placea sa fie ceva interactiv. Asa ca sunt binevenite comentarii legate de imaginile pe care le voi posta.
Buna seara! Ma bucur ca sunteti printre violete de atatia ani! Pui vor fi putini pt ca avem un pui al nostru pe care trebuie sa il crestem. :-) Dar intre timp colectia s-a tot marit si vor fi frunze. O primavara plina de floricele!
Referitor la greșeli doresc să vă întreb Cât de mult dăunează dacă se mută violetele de la o expunere pe nord vara la sud iarna, nu am alte posibilități pt ele. Vă mulțumesc !
Violeta e printre cele mai populare plante de apartament. Nu ar fi daca nu s-ar acomoda usor cu mediul din casele noastre. Dar trebuie sa-i invatam ABC-ul. Putin probabil sa pierdeti o planta doar ca o mutati dintr-o camera in alta. De cand colectionez violete, am stat si in bloc la ultimul etaj, fara aer conditionat, in ani cu recorduri de canicula si in bloc cu vederea spre nord, fara pic de soare. Din ce imi spuneti dv, o astfel de mutare ar fi numai buna. Eu am pierdut foarte multe violete in primul an de colectionat cand a venit toamna. Invatata sa le ud mult vara, nu m-am prins ca era cazul sa raresc udarile si cantitatea. Acum m-am invatat, ciulesc urechile cand vin primele zile reci de toamna. Daca ramai pe pilot automat cu udatul ca vara, poti pierde multe. Mai ales daca sunt si in vase mari, in care planta nu poate cuprinde cu radacinile vasul. Nu am raspuns concret la intrebare, dar sper ca am intuit corect adevarata problema.
Mulțumesc pentru răspuns, dar in cazul meu nemulțumirea este ca nu înfloresc până spre vară, nu le pierd ca plantă. Si ce am observat, înfloresc pe nord, adică când fac tranzitia la instalarea anotimpului cald. Pe timp de iarna, când ele sunt plasate pe sus, nu vor să înflorească.
Ah, deci nu am nimerit-o. :-) Cand ati spus a le dauna, m-am gandit ca le pierdeti. La cum sunt blocurile bagate printre alte blocuri, mi-e greu sa imi dau seama despre ce fel de lumina e vorba. In cazul meu, ar fi fost perfect sa le mut nord -sud cum ziceti dv ca le mutati. Intr-adevar lipsa de lumina nu le incurajeaza sa infloreasca. Dar acesta e doar unul dintre factori. Niste poze m-ar ajuta sa va dau un raspuns concret. Se poate sa fie si alte nemultumiri in randul lor. Dar sa va ierte si sa infloreasca totusi primavara - vara. :-)
Bingo! Apa rece poate cauza o astfel de pata.
Pata poate fi si de soare sau prea mult ingrasamant, dar ar fi fost prezente si alte semne.
O singura udare cu o apa prea rece e de ajuns sa apara o asemenea pata. Dar nu neaparat pe toate plantele. Poate fi doar una care e mai sensibila si sa reactioneze. Pete mai mari pot sa apara iarna. Chiar si cand udam cu apa mai calduta dar deschidem fereastra. Petele pot sa apara si sub forma de dungi, ca niste viermi.
Pentru imaginea 8. Avand in vedera dimensiunea puisorului, cred ca pata maro pe frunze poate aparea in cazul in care este un surplus sau un neajuns al vreunui element nutritiv in sol.Sau in cazul in care un element este in exces in sol, acesta poate bloca asimilarea unui alt element. Ar fi indicata transplantarea in substrat proaspat. Nu cred ca s-a format din cauza stropirii din neatentie cu apa, sau a curentilor de aer.
Nici nu stiu cu ce sa incep. :-)
Tocmai se vorbise despre solul vechi in imaginea 7. Nu e cazul si aici.
Incepeti justificarea raspunsului cu "avand in vedere dimensiunea puisorului". Acum eu intreb. Care e legatura dintre marimea plantei si motivul aparitei petei in opinia dv? Daca planta era de o dimensine mai mare, ce putea sa insemne acea pata?
Si nu in ultimul rand, de ce nu credeti ca poate fi vorba de stropi sau curenti de aer? Ce semne vedeti care va fac sa credeti asta?
Am crezut ca este un pui separat de frunza mama si plantat in paharut. De la momentrul separarii si pana a ajuns la dimensiunea pe care o are in poza, a trecut oarece timp. De aceea am spus ca pata aceea maronie poate fi din cauza solului secatuit. Eu asa am crezut. Stropi de apa sau curenti de aer pot cauza, de asemenea pete de acest gen.
Buna seara! Cred ca a durat foarte mult timp pana a reusit sa faca frunza pui , solul este saracit de nutrienti ( se vad si granulele de perlit ingalbenite), iar puii sunt cu multa variegatie . Lumina naturala le-ar ajuta sa se mareasca suprafata frunzei cu verde .
Nu lumina e o problema dar as fi curioasa de ce credeti ca ar fi. Intr-adevar, frunza nu e in cea mai buna forma, dar depinde si de cat timp e pusa si cat a durat pana au aparut puii. Nu e vina noastra ca frunza imbatraneste (si) ea. :-)
Alte idei? Oricum multumesc ca va implicati!
Imi cer scuze, doar mi-am dat cu parerea. Iata cum am gandit: puii au frunzele verde-galben la baza- ar putea fi o problema de azot (N) sau Fe. N este fixat de micronutrienti. Lipsa unora duce la imbatranire prematura (afecteaza productia de clorofila). Mg, important in fotosinteza, favorizeaza absorbtia nutrientilor- inseamna ca in sol ar putea fi ceva ce blocheaza absorbtia Mg. Ar putea fi potasiu (K). Prima data as incerca sa stimulez fotosinteza prin marirea cantitatii de lumina si as observa schimbarile. Cam asa am gandit cand am trecut "lumina" ca varianta.
Nu e cazul sa va cereti scuze. Eu va multumesc ca va implicati si ca veniti cu niste explicatii mult mai stiintifice decat as putea sa fac eu.
Frunza de la imaginea 7 e variegata asa ca e ceva normal ca puii sa aiba chiar si frunze complet albe, nu e semn neaparat de o problema a substratului sau de lumina.
Ca o paranteza, se recomanda folosirea sarurilor epsom cand e o problema de variegatie excesiva. Ajuta dar nu face minuni. Sunt varietati care reactioneaza imediat, sunt altele care nici dupa mai multe udari nu fac un progres.
Oricum, cand se va gasi raspunsul corect la imaginea 7, as aprecia sa ne ajutati cu o explicatie mai buna decat cea pe care voi putea sa o dau eu.
Solul pare a avea depuneri de saruri- inteleg ca a trecut ceva timp pana au aparut puii- deci este o probleme de echilibru mineral, un sol prea acid? Poate ar trebui innoit solul?
Accept ca raspuns corect la imaginea 7, dar fac niste completari. Subiectul era: care e greseala? Greseala e ca nu s-a indepartat pamantul de deasupra plin de depuneri de saruri, plus stergerea ghiveciului pe margine. Dana vazuse perlitul schimbat la culoare, dar s-a indepartat apoi cu raspunsul. In timp, acele saruri ard frunzele la contact. Se vede puiul mai mare in partea stanga, sus. Langa el, mai jos putin, a incercat sa mai iasa unul. I se vad trei frunzulite mici. Probabil nu va supravietui pt ca varful de crestere a fost ars de sarurile de deasupra.
Dv propuneati innoirea solului. In cazul de fata, nu cred ca frunza mama va rezista schimbarii, iar puiul inca depinde de ea. Mult mai simpla era solutia indepartarii acelor saruri din momentul in care apareau.
Din experienta mea cu violete, acele saruri apar la administrarea ingrasamantului. Pamantul poate fi chiar si proaspat. La violete merge un pamant usor acid. As zice ca apar in cantitate mult mai mare cand e foarte cald. Poate ma insel, nu stiu. Aici speram sa ma ajutati putin. Cu o explicatie cat mai simpla a fenomenului. Multumesc
Am fost departe de raspunsul corect :) Cred ca Dana a fost cel mai aproape.
Nu am studii de specialitate, dimpotriva. Invat mereu experimentand, observand evolutia plantelor si cautand raspunsuri in informatiile publice.
Eu cred ca pamantul actioneaza ca un filtru. In orice amestec (chiar si in apa chioara) sunt suspensii, depuneri pe care nu le vedem, dar pamantul le retine la suprafata. La radacinile plantei ajunge o cantitate infima de nutrienti. Da, la caldura
evaporarea este accelerata, udam mai des si depunerile sunt mai repede vizibile. Iti amintesti ca spuneam de mediu lichid (crestere hidroponica)- pe un astfel de "substrat" planta absoarbe nutrientii direct din solutie. De aici dezvoltarea diferita a plantelor pe mediu lichid.
Interesanta perspectiva.
Spuneti ca la planta ajunge o cantitate infima de nutrienti si de aici alegerea sistemului de crestere hidroponica. Eu am inteles ca se alege acest sistem din cauza ca ingrasamantul interactioneaza cu diverse componente din pamant si se formeaza alte legaturi care nu sunt neaparat bune plantei. Mai ca mi-e mie rusine de lipsa de termeni de specialitate din explicatia mea. :-)
Buna seara!
Nu frunza era problema la imaginea 6. Ci pamantul (eu am luat din fata blocului, de obicei e vorba din cel de gradina) si dimensiunea vasului. Am vazut multe cazuri in care cele doua probleme merg mana in mana, de aceea le-am si prezentat impreuna.
Nu zic acum ca doar Compo Sana se poate folosi. In orasul meu nici nu se gaseste. Dar poate fi folosit si alt substrat din magazin.
Sunt sigura ca pot sa apara si pui in astfel de conditii nepotrivite, e doar un sfat. Nu e "trebuie", ci "ar fi bine".
Apropo de pamant greu! Pana anul trecut in vara, am folosit pamant din gradina. Asa stiam de la mama, nu ma apucasem sa studiez minime cerinte pentru violete. Singura violeta care mi-a inflorit bogat, de nu se mai vedeau frunzele, a fost plantata in pamant de gradina si in ghiveci mare. E drept ca dupa ce au trecut florile a trecut un an ca sa-si revina!
Acum am mai invatat un picut, nu mai folosesc pamant de gradina, nici ghivece mari, si totusi, violetele mele, pana acum, nu au inflorit abundent. Si le-am mai atins si un pic de ingrasamant.
Va asigur ca nu pamantul e de vina. Dar e un subiect mult prea vast de ce nu infloresc violetele. Puteti sa le treceti pe pamant de gradina si o sa vedeti ca nu se aplica regula de la prima planta care v-a inflorit bogat.
Adevarul e ca si mie imi place sa am in compozitie si putin pamant scos de cartite. Dar nu am mai folosit de mult. Era prea complicat. In primul rand, il luam primavara devreme. Mai tarziu se umple de tot felul de ganganii. Apoi cautam sa fie o zona mai curata. Si nu in ultimul rand, tine si de calitatea pamantului. Ca biata cartita scoate ce pamant e in zona, nu neaparat e bun. In zona mea e mult pamant lutos, nu e bun.
Buna seara!
Despre marimea vasului s-a scris deja. Aveti dreptate.
Nu e vorba de o frunza juvenila, nu as fi reluat subiectul de la imaginea 5. Mai e o problema. Pareri?
Vasul e "cam" mult prea mare pentru o frunza la prins. Nu doar ca frunza nu are ce face cu atata spatiu (chiar ii dauneaza), dar e vorba si de spatiul ocupat prin casa de asemenea ghivece.
Poza e facut la apusul soarelui si de aceea pare culoarea putin diferita. In rest, raspunsul e incomplet. Mai este o problema. Idei?
Nu. E bina sa ramana petiol si in afara pamantului. Altfel le este greu puilor cand ies la suprafata, cresc greu fiind lipiti de limb. Intre timp s-a gasit partea a doua a problemei.
Felicitari pt raspunsul legat de imaginea 5!
Intr-adevar planta e prea tanara si respectivele frunze sunt juvenile. Este opusul imaginii 3, unde frunzele erau prea batrane. Nu zic ca nu ar da pui. Ba uneori pot sa apara pui mai repede in comparatie cu o frunza adulta. Dar pot fi anemici si mai ales, sansele de a fi sport sunt foarte ridicate.
Eiiii, asta n-am stiut-o! Ma invarteam in jurul cozii pana la Craciun! Multumesc pentru informatie! Sunt innebunita dupa sporturi! Pana acum a fost doar unul singur ca mi-a lasat o impresie vaga! Seara buna!
Buna seara! Sa mai incerc o varianta. Starterul din imaginea 5 a fost tinut pe pervaz si s-a orientat spre lumina, iar acum l-ati intors ca sa-si indrepre rozetele uniform?
Buna ziua! Recunosc ca nu vad care ar fi greseala daca s-ar fi procedat cum spuneti dv.
Exista un motiv pentru care am pozat cele doua paharute impreuna.
Sunt multumita de cata variegatie are pe timp de vara. Era de inteles si daca nu avea deloc. Revin cu completarea si aici:
Frunza pusa la prins era una dintre cele trei din randul de jos. Au ramas cele de la ora 8 si ora 1.
Nu chiar. Claudia chiar a punctat faptul ca si celelalte doua vor trebui taiate. Orice raspuns care va veni mai greu poate va ajuta mai tarziu in lucrul cu violetele.
Chiar nu stiu! Din punctul meu de vedere, puiul acela arata foarte bine! Restul de frunze din prima rozeta vor fi rupte la transplantare, nu vad nimic in neregula. Poate gaseste altcineva greseala.
Chiar eram foarte curioasa care a fost greseala. Stiam ca frunzele juvenile pot da un pui maxim doi si asta chiar mai repede decat o frunza normala, dar nu stiam ca riscul ca puiul sa fie sport e mai ridicat. Multumesc frumos!
Cu placere! Dar era bine sa scrieti comentariul la subiectul care trebuie (nu la raspunsul legat de centrul de crestere ingropat). Ma gandesc la cei care vor citi raspunsurile si se vor pierde in mesaje.
Eu nu le-am udat niciodata in farfurie.Am conceptii mai atipice legate de cresterea lor si incerc tot ce se poate, incercari din care am invatat foarte multe!
Se formeaza niste saruri care nu fac bine plantei. Uneori le veti vedea si pe marginea ghivecelului. Udand de sus, acele saruri se tot duc in jos. Chiar se recomanda ca din cand in cand planta sa fie udata excesiv, sa curga apa din ghiveci, sa se curete pamantul de acele saruri.
Frunzulita este plantata in prea mult substrat, va dura mult timp pana cand radacinile vor cuprinde tot. Eu pun cam o treime de pahar substrat. Iar puisorul cred ca ar trebui schimbat in alt paharut , un pic mai mare.
Nu substratul e problema. Si nici nu a venit vremea ca puiul sa fie mutat intr-un vas mai mare. E destul pt el. Majoritatea plantelor mele sunt in paharute de 80 ml.
Inca nu e raspunsul asteptat, dar sunteti pe drumul cel bun. Poate dati urmatorul raspuns la inceputul comentariilor ca sa fie mai usor celorlalti sa citeasca. Aici era de fapt raspunsul dv corect la imaginea 4. :-)
Pt a intelege mai bine imaginea, fac o completare. Frunza pusa la prins era una dintre cele trei din randul de jos. Au ramas cele de la ora 8 si ora 1.
Buna seara! La mine, frunzele s-au rasucit asa la Venera, cand am asezat-o pe pervaz. Desi era aprilie, prea multa lumina, prea mult soare au afectat-o. Daca nu e asta cauza rasucirii frunzelor din poza dumneavoastra, atunci mai am de invatat.
Nu ne-am putea da seama de asa ceva din aceasta poza.
Dv va legati de frunzele ondulate si eventuale motive pt care sunt asa. Varietatea de fata are frunze ondulate asa ca nu forma frunzei e o problema.
Prea multe despre violete nu stiu, am un an si jumatate de "experienta". Tulpinita frunzei mama prea lunga si se poate rupe, poate paharul prea plin cu pamant, sau proportia necorespunzatoare pamant/perlit. Ma dau batuta!
Nu e frunza cu pui. E doar un pui. Era mai usor de recunoscut greseala daca faceam poza la mai multe ghivecele cu aceeasi problema, dar am vrut sa fie si un motiv de discutie. :-) Intre timp altcineva a depistat greseala. :-)
Este de inteles, v-ati legat mai ales de ce probleme ati avut dv cu ondularea frunzelor. Aveti grija, ondularea poate fi si semn de ph necorespunzator sau prea mult ingrasamant. Uneori si udari neregulate.
Asa este, sunt frunze batrane. Se poate intampla sa faca si ele pui, dar puii nu sunt zdraveni. Sau nici nu vor avea timp sa se dezvolte si vor da coltul odata cu frunza mama.
In poza a doua frunza este prea alba, nu are suficienta clorofila nici pentru ea, dar pentru pui! Iar in prima poza frunza nu are sustinere, nu cred ca ar fi un impediment codita lunga.
Tocmai daduse si claudia raspunsul corect pt imaginea 2. Ma bucur ca v-ati dat seama. Pentru imaginea 1, nu inteleg rostul unei tije de sustinere cand mai simplu e sa fie taiat petiolul mai scurt. Parca ne scarpinam pe dos. Eu zic ca e si un impediment. Oboseste frunza. Ajunge mai repede apa la frunza printr-o codita mai scurta. Ca la oamenii inalti. :-)
M-ati prins. :-)
Decat sa conving lumea sa taie codita mai mult, o tai eu din start. Apoi coditele lungi pe transport se pot rupe mai repede din cauza socurilor.
Si ar mai fi ceva: plantele mele au parte de multa lumina si nu fac petiolul foarte lung. Frunza din imaginea 1 e de la o planta primita. :-)
Au dat puisori foarte repede. Cele din mai, fiind perioada perfecta, au dat puisori in 6 saptamani, plantate direct in pamant! Mai avem multe de invatat!
Se intampla uneori accidente, sa se rupa frunza si sa raman doar cu limbul. Nu mi s-a intamplat niciodata sa putrezeasca limbul plantat direct in pamant. Alta e problema aici.
Nu. :-)
Desi nu e indicat sa fie chiar lipita de margine. Exista posibilitatea ca puiul sa iasa prin spatele frunzei si sa-i fie greu sa se strecoare.
Problema e mult mai grava. :-)
Eu as planta frunza in mijlocul paharului, as umezi pamantul la suprafata si as pune un pahar transparent in cap pentru efectul de sera. As aerisi din cand in cand.
Bingo! Pentru a pune la inradacinat o frunza de variegata, ar trebui sa aiba pe frunze mai mult verde decat alb. Aceasta frunza, avand deficit de clorofila nu va da pui niciodată.
Bingo!
La imaginea 1 e vorba de petiol (codita) lasat prea lung. Pana la pui, frunza mama nici nu va avea stabilitatea necesara si se pot intampla accidente. Uneori codita se inmoaie.
Trimite mesajÎnapoiNu poți trimite un mesaj fără conținut!Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje.Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp.A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou.Mesajul a fost trimis.
Ma bucur ca sunteti printre violete de atatia ani!
Pui vor fi putini pt ca avem un pui al nostru pe care trebuie sa il crestem. :-)
Dar intre timp colectia s-a tot marit si vor fi frunze.
O primavara plina de floricele!
Mulțumesc pentru înțelegere și explicații!
Cât de mult dăunează dacă se mută violetele de la o expunere pe nord vara la sud iarna, nu am alte posibilități pt ele.
Vă mulțumesc !
Putin probabil sa pierdeti o planta doar ca o mutati dintr-o camera in alta. De cand colectionez violete, am stat si in bloc la ultimul etaj, fara aer conditionat, in ani cu recorduri de canicula si in bloc cu vederea spre nord, fara pic de soare.
Din ce imi spuneti dv, o astfel de mutare ar fi numai buna.
Eu am pierdut foarte multe violete in primul an de colectionat cand a venit toamna. Invatata sa le ud mult vara, nu m-am prins ca era cazul sa raresc udarile si cantitatea. Acum m-am invatat, ciulesc urechile cand vin primele zile reci de toamna. Daca ramai pe pilot automat cu udatul ca vara, poti pierde multe. Mai ales daca sunt si in vase mari, in care planta nu poate cuprinde cu radacinile vasul.
Nu am raspuns concret la intrebare, dar sper ca am intuit corect adevarata problema.
Cand ati spus a le dauna, m-am gandit ca le pierdeti.
La cum sunt blocurile bagate printre alte blocuri, mi-e greu sa imi dau seama despre ce fel de lumina e vorba. In cazul meu, ar fi fost perfect sa le mut nord -sud cum ziceti dv ca le mutati.
Intr-adevar lipsa de lumina nu le incurajeaza sa infloreasca. Dar acesta e doar unul dintre factori. Niste poze m-ar ajuta sa va dau un raspuns concret.
Se poate sa fie si alte nemultumiri in randul lor. Dar sa va ierte si sa infloreasca totusi primavara - vara. :-)
Pata poate fi si de soare sau prea mult ingrasamant, dar ar fi fost prezente si alte semne.
O singura udare cu o apa prea rece e de ajuns sa apara o asemenea pata. Dar nu neaparat pe toate plantele. Poate fi doar una care e mai sensibila si sa reactioneze. Pete mai mari pot sa apara iarna. Chiar si cand udam cu apa mai calduta dar deschidem fereastra. Petele pot sa apara si sub forma de dungi, ca niste viermi.
Tocmai se vorbise despre solul vechi in imaginea 7. Nu e cazul si aici.
Incepeti justificarea raspunsului cu "avand in vedere dimensiunea puisorului". Acum eu intreb. Care e legatura dintre marimea plantei si motivul aparitei petei in opinia dv? Daca planta era de o dimensine mai mare, ce putea sa insemne acea pata?
Si nu in ultimul rand, de ce nu credeti ca poate fi vorba de stropi sau curenti de aer? Ce semne vedeti care va fac sa credeti asta?
Alte idei? Oricum multumesc ca va implicati!
Frunza de la imaginea 7 e variegata asa ca e ceva normal ca puii sa aiba chiar si frunze complet albe, nu e semn neaparat de o problema a substratului sau de lumina.
Ca o paranteza, se recomanda folosirea sarurilor epsom cand e o problema de variegatie excesiva. Ajuta dar nu face minuni. Sunt varietati care reactioneaza imediat, sunt altele care nici dupa mai multe udari nu fac un progres.
Oricum, cand se va gasi raspunsul corect la imaginea 7, as aprecia sa ne ajutati cu o explicatie mai buna decat cea pe care voi putea sa o dau eu.
Dv propuneati innoirea solului. In cazul de fata, nu cred ca frunza mama va rezista schimbarii, iar puiul inca depinde de ea. Mult mai simpla era solutia indepartarii acelor saruri din momentul in care apareau.
Din experienta mea cu violete, acele saruri apar la administrarea ingrasamantului. Pamantul poate fi chiar si proaspat. La violete merge un pamant usor acid. As zice ca apar in cantitate mult mai mare cand e foarte cald. Poate ma insel, nu stiu. Aici speram sa ma ajutati putin. Cu o explicatie cat mai simpla a fenomenului. Multumesc
Nu am studii de specialitate, dimpotriva. Invat mereu experimentand, observand evolutia plantelor si cautand raspunsuri in informatiile publice.
Eu cred ca pamantul actioneaza ca un filtru. In orice amestec (chiar si in apa chioara) sunt suspensii, depuneri pe care nu le vedem, dar pamantul le retine la suprafata. La radacinile plantei ajunge o cantitate infima de nutrienti. Da, la caldura
evaporarea este accelerata, udam mai des si depunerile sunt mai repede vizibile. Iti amintesti ca spuneam de mediu lichid (crestere hidroponica)- pe un astfel de "substrat" planta absoarbe nutrientii direct din solutie. De aici dezvoltarea diferita a plantelor pe mediu lichid.
Spuneti ca la planta ajunge o cantitate infima de nutrienti si de aici alegerea sistemului de crestere hidroponica. Eu am inteles ca se alege acest sistem din cauza ca ingrasamantul interactioneaza cu diverse componente din pamant si se formeaza alte legaturi care nu sunt neaparat bune plantei. Mai ca mi-e mie rusine de lipsa de termeni de specialitate din explicatia mea. :-)
Nu frunza era problema la imaginea 6. Ci pamantul (eu am luat din fata blocului, de obicei e vorba din cel de gradina) si dimensiunea vasului. Am vazut multe cazuri in care cele doua probleme merg mana in mana, de aceea le-am si prezentat impreuna.
Nu zic acum ca doar Compo Sana se poate folosi. In orasul meu nici nu se gaseste. Dar poate fi folosit si alt substrat din magazin.
Sunt sigura ca pot sa apara si pui in astfel de conditii nepotrivite, e doar un sfat. Nu e "trebuie", ci "ar fi bine".
Acum am mai invatat un picut, nu mai folosesc pamant de gradina, nici ghivece mari, si totusi, violetele mele, pana acum, nu au inflorit abundent. Si le-am mai atins si un pic de ingrasamant.
Despre marimea vasului s-a scris deja. Aveti dreptate.
Nu e vorba de o frunza juvenila, nu as fi reluat subiectul de la imaginea 5. Mai e o problema. Pareri?
Poza e facut la apusul soarelui si de aceea pare culoarea putin diferita. In rest, raspunsul e incomplet. Mai este o problema. Idei?
Intr-adevar planta e prea tanara si respectivele frunze sunt juvenile. Este opusul imaginii 3, unde frunzele erau prea batrane. Nu zic ca nu ar da pui. Ba uneori pot sa apara pui mai repede in comparatie cu o frunza adulta. Dar pot fi anemici si mai ales, sansele de a fi sport sunt foarte ridicate.
Exista un motiv pentru care am pozat cele doua paharute impreuna.
Si totusi, care e greseala?
Sper sa-l dea cineva.
Frunza pusa la prins era una dintre cele trei din randul de jos. Au ramas cele de la ora 8 si ora 1.
Poate maine dimineata vedeti altfel situatia. Acum e si tarziu.
Pt a intelege mai bine imaginea, fac o completare. Frunza pusa la prins era una dintre cele trei din randul de jos. Au ramas cele de la ora 8 si ora 1.
Dv va legati de frunzele ondulate si eventuale motive pt care sunt asa. Varietatea de fata are frunze ondulate asa ca nu forma frunzei e o problema.
Decat sa conving lumea sa taie codita mai mult, o tai eu din start. Apoi coditele lungi pe transport se pot rupe mai repede din cauza socurilor.
Si ar mai fi ceva: plantele mele au parte de multa lumina si nu fac petiolul foarte lung. Frunza din imaginea 1 e de la o planta primita. :-)
Desi nu e indicat sa fie chiar lipita de margine. Exista posibilitatea ca puiul sa iasa prin spatele frunzei si sa-i fie greu sa se strecoare.
Problema e mult mai grava. :-)
La imaginea 1 e vorba de petiol (codita) lasat prea lung. Pana la pui, frunza mama nici nu va avea stabilitatea necesara si se pot intampla accidente. Uneori codita se inmoaie.